Kışın tüketmek üzere yapılan kış yiyeceklerinden birisi pestildir. Dut pestili, soğuk aylarda bağışıklık kuvvetini arttırmak ve enerji sağlamak için yazdan kurutulur. Besin kaynağı bakımından bol miktarda enerji kaynağına sahip olan pestilin faydaları saymakla bitmez. 100 gr kadar pestil içerisinde 332 kcal enerji, 1260 mgr potasyum, 33 mgr sodyum ve 39 mgr kadar fosfor bulunmaktadır. Potasyum açısından oldukça zengin olan pestil kalp ve damar hastalıklarının giderilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu açıdan pestil tüketiminin kültürümüzde ve yemek menümüzde önemli bir yeri vardır.
Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirmek İçin Pestil Tüketin
Bağışıklık sistemi, vücudun direnç kazanmasında aktif rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemi özellikle kışın soğuk zamanlarda düşer ve bu zamanlarda daha kuvvetli besinlere ihtiyaç duyarız. Dut pekmezi, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bol miktarda enerji içeren vitaminler açısından zengin olan dut pekmezim sayesinde vücudumuzun direnci artar ve bağışıklığımız daha güçlü bir hale gelebilir. Biyolojik değeri yüksek protein ve pek çok faydaları içerisinde barındıran pestil A,D,E,K ve B vitaminleri açısından da zengin bir besindir. Bu da vücudumuza besin değeri yüksek ve yararlı olan pek çok vitamin ve mineralin girmesi demektir. Böylece metabolizmamız güçlenir, bağışıklık sistemimiz en yüksek dereceye gelir. Bu bakımdan pestil tüketimine hayatımızda yer vermememiz ve bu değerli besini tüketmemiz oldukça gerekli ve önemlidir.